Konstmuseet i Göteborg ska både få ris och ros av mig i det här inlägget. Anledningen till att de också får ris är inte för att jag tyckte att det var dåligt, utan för att min utgångspunkt var att kunna använda det till en barngrupp. Jag anser själv att det är bäst att ta det som är dåligt först så här kommer det jag själv inte ansåg var lämpligt.
Fotograf: Kent Klich
Dessa foton kommer från en serie som heter The Book of Beth vilket är tragiska foton som handlar om att ta sömnpiller för att klara av dagen och så vidare. Detta anser jag att en barngrupp inte behöver se och heller inte jobba vidare med. Det fanns också andra fotografier som jag heller inte ansåg vara lämpligt för en barngrupp men det var en minoritet av alla fotografier som fanns. Eftersom det är så tråkigt att ge ut ris så fortsätter jag nu istället med ros.
Fotograf: Trinidad Carrillo
Detta får en stor ros av mig eftersom fotografierna visar vardagen. Detta kan vi även i barngrupp arbeta med. Om vi som vuxna ger barn en kamera kommer de att ta kort. De kommer inte gå ut och leta efter rätt ljus eller vad som är fint att se på, de kommer ta kort på vardagliga saker som att någon sitter i ett träd eller ligger i sängen. I förskolan skulle barnen kunna få en kamera och ta kort för att sedan kanske ha en egen utställning. Genom att låta barnen använda en kamera eller iPad för att ta kort på vardagliga händelser får de också en introduktion till digitala redskap som i många förskoleverksamheter har stor del. Jag anser att det är viktigt att barnen får en möjlighet att använda sig av, och känna sig "hemma" i digitala redskap. Utifrån att de lär sig använda det med att i detta fallet ta kort, kan de också vara mer delaktiga i den pedagogiska dokumentation som förekommer i verksamheten. Då kan barnen själva få möjlighet att fota det de gjort och där blir också dokumentationen mer pedagogisk.
Här berörs kursmålet:
- Redogöra för, tillämpa och motivera användandet av olika digitala redskap för att stödja barns utveckling.
Konstnär: Nils Forsberg - Gustav II Adolf före Slaget vid Lützen
Detta konstverk ingick i en utställning som hette En Målad Historia. Målningarna var av samma struktur fast de handlade om olika historiska händelser. Även med detta går det att ta med en barngrupp på. Där kan vi prata om riddare och hur det var förr, då det inte fanns bilar eller telefoner. Barn är överlag intresserade av prinsessor, prinsar och tappra riddare tack vare sagovärlden. När barnen får se de stora målningarna på tappra riddare och kungligt klädda människor kan det komma upp många tankar i barnens huvuden. Jag kan tänka mig att det skulle gå att spinna vidare på just det med prinsar och prinsessor. De kanske kan skapa en egen saga med egna illustrationer om hur riddare och prinsessor ser ut.
Konstnär: Jonathan Josefsson
Detta tyckte jag var fantasirikt och kände mig inspirerad av Jonathan Josefssons konstverk. På förskolor i allmänhet är väggarna tråkiga och pedagoger är flitiga med att försöka pryda väggar med teckningar och annat pedagogiskt. Det hade varit skoj om barnen kunde skapa någonting liknande för att sedan sätta upp det på väggen. Det här var variationsrikt om hur det går att göra en vit vägg färgglad. Det är också någonting som barnen kan ta på och känna mjukheten. Speciellt spännande kan det nog vara för riktigt små barn när de kryper och får känna på ett mjukt konstverk på väggen.
Konstnär: Alf Lindberg
Någonting jag tycker är bra att visa för en barngupp är abstrakt konst precis som denna. Det är det tankesättet som Mats Andersson förmedlade på bildpasset att det abstrakta också är konst, men att det inte behöver efterlikna någonting. Istället för att försöka måla en elefant kan de experimentera med färger och material för att se hur det blir. Därför tycker jag att det är viktigt att visa barnen sådan konst så att de blir bekväma i att arbeta abstrakt. Jag själv har svårt för det abstrakta då jag är van att alltid försöka efterlikna någonting och att det antingen blir rätt eller fel, bra eller dåligt. Det tankesättet vill jag inte sprida vidare till barngrupperna jag i framtiden kommer möta. Jag tycker själv att det abstrakta är väldigt fint men jag har svårt att skapa det själv.
Konstnär: Bertil Almqvist
Detta var utställt i ett speciellt rum just för barn. Där fanns också en liten hörna där de kunde sitta och rita. Just detta är konst från Bertil Almqvists egna böcker och illustrationer vilket barn kan kan tycka vara roligt att titta på. Illustrationer i böcker så som dessa är ofta färgglada och fångar barnens intresse.
Överlag var konstmuseet variationsrikt och givande. Det gav många olika tankar på hur det går att arbeta med konst. Jag själv har fått sätta min fantasi på prov då jag har försökt hitta så bra arbetsområden som möjligt för en barngrupp vilket också har varit utvecklande för mig som pedagog.