Detta var den bild jag valde. Efter detta moment fick vi välja ut en liten del av hela bilden som vi sedan skulle återskapa i ett större format med hjälp av olika material.
Det fanns många olika material och våran uppgift var att testa så många som möjligt. Några material som fanns var oljepastell, akryl, papper, tyg och fingerfärg. Till detta fanns det också olika slags papper att måla på.
Det första steget var att skapa en större version av den mindre delen med hjälp av färgpapper.
Efter detta skulle vi göra samma bild fast i gråskala då vi bland annat använde oss av kol.
Vi använde oss också av tyger.
Detta blev resultatet av en torr pastellkrita.
Dessa sex olika bilder var i stor utsträckning det jag gjorde under dagen vilket innefattade att använda papper, tyg, kol, akvarell och pastell som material och redskap.
Vi fick också lov att bli kladdiga och använda oss av fingerfärg.
Bilderna nedan är resultatet av samma bild utskriven i 12 exemplar som sedan klippts ut. Med dessa bilder var det dags att skapa mönster.
Denna dag var otroligt givande på många sätt. Sättet vi fick jobba på lät oss komma in i vår egna värld och vi fick också en möjlighet att arbeta med abstrakt konst. Det som satte käglor i hjulet för mig var att jag hela tiden tänkte att jag gjorde fel och att det inte blev bra nog. Jag fick påminna mig själv många gånger samtidigt som Mats sa till oss flera gånger att det inte skulle bli ett syskon till orginalet utan kanske mer som en kusin. Detta är någonting jag själv måste arbeta med för att själv kunna arbeta såhär med barnen. Jag som pedagog vill inte skapa en atmosfär där barnen målar rätt eller fel, utan det ska inte existera. Detta var inspirerande och det visade hur jag vill arbeta som pedagog i framtiden.
Att arbeta såhär abstrakt i förskolan kan skapa många tankar hos barnen. De kan skapa nya mönster så som jag själv gjorde i det sista momentet under workshopen. Detta skapar då matematiska färdigheter utifrån mönster och symmetriskapande. Lie Reikerås, Elin Kirsti och Ida Heiberg Solhem skriver i Det matematiska barnet att vi vuxna kan hjälpa barnen på traven när de ska träna sig på mönsterskapande. Detta kan vi göra genom att ta fram bra material som de kan använda samtidigt som vi är medutforskande med barnen. Genom att barnen får göra liknande saker som vi fick göra under bildpasset för att sedan kopiera upp samma bild flera gånger kan vi tillsammans skapa nya mönster. Läroplanen för förskolan tar samtidigt upp att vi ska sträva efter att den skapande förmågan utvecklas hos barnen. Bild i denna form är fyllt med fantasi och att få testa nya saker. Genom att barnen får möjlighet att testa annat material än bara kritor och tuschpennor har de också en större möjlighet att utvecklas.
Den andra punkten som var oerhört givande var att testa på olika material och olika papper. Detta kommer att ge mig mer kunskap i framtiden för att kunna ge barnen en variation i deras skapande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar