torsdag 6 februari 2014

Ett besök på Borås Konstmuseum

Nu börjar bloggandet. Detta är inte bara en blogg utan också en portfolio som i sin tur kommer visa vem jag är som pedagog. Denna kurs jag går nu kallas för didaktik, estetiska läroprocesser och barns meningsskapande i språk, kommunikation och matematik. Bloggen är till för att dokumentera kursens innehåll och mina egna tankar kring det. Under kursens gång ska jag bland annat besöka olika museum och det första besöket var Borås Konstmuseum.



Konstnär: Ulrika Wärmling 


Konstnär: Patrik Andiné


Konstnär: Helena Blomqvist


Konstnär: Helena Blomqvist

Temat på utställningen kallas för "drömfångare" där alla konstnärer skildrar en värld som inte ingår i vår vardag. Med just denna utställning kan barnen få många frågor vilket också kan skapa många olika teman i verksamheten. Den spontana tanken var att jobba med sagoberättande som tema. Istället för att bara läsa sagor kan vi med barnen också hitta andra sätt att finna vår fantasi. Vi kan ställa frågor om vad det är som händer i tavlan och varför någon ser glad respektive ledsen ut. I denna utställning kan Patrik Andinés konstverk med gardinen och pölen vara någonting intresseväckande och lustfyllt för barnen. Där kan en saga skapas om vem det är som är bakom gardinen, vad gör han/hon där? Varför blev det så? 

Ett annat tema som utställningen kan bidra till är att vi alla är olika. Barnen kan få upp många tankar om hur det är runt om i världen. Helena Blomqvists två konstverk är bra exempel på att vi alla är olika och att vi har olika förutsättningar. Pojken i öknen har en explosion bakom sig, det visar tydligt hur andra barn kan ha det. Det kanske inte är stormtroopers i verkliga livet utan snarare soldater men budskapet kommer ändå fram. Det andra konstverket av Helena Blomqvist skapar också många frågor. Det är flygplan överallt och det ser dystert ut. Kan det vara så någonstans i världen? Läroplanen för förskolan beskriver i de grundläggande värdena hur viktigt det är att se till alla människors lika värde och att vi ska känna solidaritet mot de utsatta och svaga. Genom att arbeta på detta sätt utifrån ett sådant museibesök kan dessa grundläggande värden bearbetas. 

Detta museibesök skapade många tankar och jag tror att det är bra för både pedagoger och barn att använda sig av det kulturliv som finns för att skapa en sådan bred och spännande vardag som möjligt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar