Vi har haft workshop på
Navet med Anna Gunnarsson där vi först fick en introduktion på vilka olika avdelningar de hade.
Det här var en slags återvinningsstation där det praktiskt gick att prova på att återvinna olika material.
En annan del var att fundera över vad som gick att spola ner eller vad som skulle slängas i papperskorgen.
Här visar det bildligt hur mycket grisar vi äter i Sverige varje år
På Navet fanns också olika exempel på hur man med material vi inte längre använder går att omvandla till konst. I detta fall har ett VHS-band istället omvandlats till en tavla.
Efter att vi fått gå runt och titta på de olika delar som fanns på Navet pratade vi om de olika material som fanns på de olika avdelningar vi varit på. Utefter detta fick vi i grupper skriva upp vad vi sett, vad som skulle kunna användas på förskolan, vad som redan använts och vad som inte används. Detta gav oss en tankeställare. Många av de olika material vi skrev upp skulle kunna användas på förskolan bara det att vi inte sett det ute i verksamheterna. Detta kan ha många faktorer. Dels kan det bero på ekonomi där de kanske inte har råd att köpa in till exempel mecano, eller för att det finns okunskap över materialet men också för att fantasin över vad det finns för möjligheter med materialet inte finns.
Del två på Navet var att vi i grupper själva fick skapa konst av material som gick att återvinna. Där var uppgiften att vi skulle skapa två olika konstverk. Ett konstverk skulle vara skapat för vuxna åskådare och det andra för barn. Dessa två konstverk skulle skapas av olika material. Vi skulle efter att vi skapat detta skriva till en fras som skulle stämma in med vad vi gjort.
Denna klänning gjorde vi av plastpåsar och var ett konstverk till för de vuxna.
Det här var det slutgiltiga resultatet och det konstverket som var till för barn var väskan som hänger på axeln. Detta gjordes i tidningspapper och ett bokomslag. Vår slogan var "Istället för att slänga det - ta på dig det!".
Jag har arbetat med hållbar utveckling i förskolan förut och ändå känt att jag har haft bra koll. Det jag inte tänkt på förut var att det är viktigt att, i den skapande processen, använda samma material så det är lättare att återvinna. På detta sätt har jag inte tänkt innan utan mer att barnen får välja fritt från materialet som finns. Det Anna Gunnarsson påpekade var fördelen med att ha samma material att arbeta med. Då behöver vi inte göra sönder konstverket och sortera då vi känner att det är dags att slänga det.
Överlag var Navet en ögonöppnare till arbetet med hållbar utveckling. Även fast jag själv trodde att jag hade bra koll på hållbar utveckling så visade det sig att jag behövde bättre koll. Det är viktigt att jag som pedagog vet vad det innebär att arbeta med hållbar utveckling eftersom min kunskap kommer föras över på barnen. I
Läroplanen för förskolan står det skrivet att verksamheten ska arbeta med miljöfrågor och att det ska läggas stor vikt på det. Genom att vi pedagoger skapar en bred kunskap om vad det innebär att värna om miljön ger våra erfarenheter oss en bättre förutsättning till att förmedla detta tankesätt till barnen i verksamheten. Genom att praktiskt få exempel om hur vi kan skapa konst av återvinningsmaterial ger det oss också en större möjlighet att på ett roligt sätt kunna använda detta sätt i verksamheten.