måndag 26 maj 2014

Workshops i drama

Vi har haft två workshops i drama, varav en av dem var ett litteraturseminarium. Under den första workshopen i drama var fokus forumspel. Ett forumspel är ett sätt att gestalta olika konflikter som finns i vardagen. När gruppen sedan har spelat upp sitt forumspel gör de det sedan igen. Denna gången kan publiken säga "stopp" och byta ut en av de i gruppen för att ändra förloppet. Under denna workshop använde vi oss av konflikter som vi kan se hända i förskolans verksamhet. Utefter detta fick de andra säga "stopp" och hoppa in och ändra förloppet.

Under de olika forumspel som gestaltades fick vi se olika igenkännbara konflikter som finns i verksamheten. Bara att få se konflikterna gestaltade fick mig att öppna upp ögonen för många konflikter som går att förebygga i verksamheten. Det är ofta saker som att pedagoger har olika syn på vad det är för regler och att de personliga åsikterna kommer i vägen för vad som är barnens bästa. Genom att sedan få se samma gestaltande igen men att få hoppa in och ändra förloppet gjorde att vi praktiskt fick en möjlighet att förändra och försöka förebygga en konflikt.

Jag anser att denna övning var bra för oss att få i utbildningen. Som individer är vi ofta bra på att inte gå ur vår egen bekvämlighetszon men genom att få gestalta för varandra och låta sig "spela ut" fick vi också en möjlighet att utveckla känslan av att bli bekväma med det obekväma. Jag tycker att det är en viktig egenskap att ha som pedagog. Om vi pedagoger inte kan komma ut ur vårt skal kan vi heller inte begära att barnen ska vara med på allting vi erbjuder eller att testa nya saker. Forumspelet gav också en tankeställare till varför konflikter uppstår och att det går att agera på ett annorlunda sätt för att slippa en konflikt. I de flesta av forumspelen hamnade barnen i kläm då pedagogernas personliga åsikter var olika någon annans. Detta visade hur viktigt det är att pedagoger har en dialog med sina kollegor så att de utgår från samma regler när det gäller barnen.

Den andra workshopen var ett litteraturseminarium som byggde på att vi djupläst två kapitel, men att alla inte läste samma. Termen medierat lärande var också fokus eftersom det var det litteraturseminariet handlade om. Dagen började med att vi som läst samma kapitel satt tillsammans och gjorde en sammanfattning av det vi läst. Efter detta gjorde vi nya grupper så att vi kunde förmedla vår sammanfattning till de andra som inte läst samma kapitel. Vi fick under workshopen göra en gestaltning av vad medierat lärande kunde innebära. Feiwel Kupferberg förklarar i Medierat lärande och pedagogisk mångfald att Medierat lärande innebär att i lär utifrån olika artefakter. Vår grupp valde att illustrera medierat lärande utifrån havet. Vi hade då havsljud i bakgrunden och varsin blå sjal som vi gjorde vågor med. Sedan fick vi känna på "havet" med hjälp av sjalarna, "höra" på havet genom en snäcka för att sedan "smaka" på havet från våra vattenflaskor. Där hade vi alltså använt oss av olika medier för att lära.



 Vi fick också i grupper planera en dramastund med barn, där vi skulle vara ledare och resten skulle vara barn. Där skulle vi utgå ifrån ett dramaförlopp vilket skulle följa ett tema med olika delar som inledning, uppmjukning, uppvärmning, koncentration och improvisation.

Genom att få göra denna aktivitet fick vi praktiskt en möjlighet att vara ledare för barn samtidigt som vi arbetar med drama. Vissa människor är duktiga på på gestaltning och att leda en grupp med rörelseövningar och andra inte. Därför kändes det bra att få praktiska exempel på hur ett dramaförlopp anpassat till barn kunde gå till. Genom att arbeta på detta sätt med barnen får de också en möjlighet att utveckla sig på att förmedla sina tankar och erfarenheter igenom drama som Läroplanen för förskolan tar upp. Barnen får använda sig av hela kroppen och röra sig men också till och med gestalta någonting. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar