tisdag 27 maj 2014

Abecita Konstmuseum

Till skillnad från några andra museibesök var detta på Abecita konstmuseum guidad. Jag ansåg att det var annorlunda eftersom vi fick en bakgrundshistoria till hur museumet uppkom och fick också en större förståelse för varför vissa konstnärer uttryckte sig som de gjorde. Abecita konstmuseum var förr en fabrik där de sydde BH:ar och korsetter. Allt eftersom slutade tillverkningen just där och det blev tomt. All konst som finns på Abecita är egentligen en privat samling av Bengt och Berit Swegmark (läs mer här).

De olika konstverk som fanns på Abecita var olika slags screentryck av olika slag och det var intressant att se hur olika konstverken kunde se ut beroende på vilken teknik konstnärerna använt dig av. Det förekom också olika fotografier.











Konstverken Alex Katz och Jim Dine skapat bestod av screentryck varav Jesper Molins verk var fotografier. Jesper Molins fotografier fångade mig mest eftersom det handlade mycket om stereotyper samhället har på människor. 

Även detta museibesök går att ha som utgångspunkt för barn. Konst är inte alltid vad vi kan tro att det är och det handlar heller inte bara om en pensel och färg. Att arbeta med olika estetiska uttrycksformer överlag hade gått att väva in med ett museumsbesök på Abecita. Vi hade också kunnat skapa vår egen utställning med olika sätt att skapa konst på som ett tema. Där hade barnen kunnat skapa utifrån känslor eller vad de tycker om. Det hade samtidigt också fungerat att ha till exempel ett djurtema på förskolan där barnen sedan skulle kunna få skapa sitt favoritdjur, eller fotografera det. 

Ett annat sätt att arbeta med detta museibesök i förskolan kan vara att på ett förenklat sett använda Jesper Molins utställning om olika stereotyper till att prata med barnen om att alla ser olika ut men vi är fortfarande lika mycket värda. Att prata om att alla är lika mycket värda står också i Läroplanen för förskolans grundläggande värden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar