måndag 26 maj 2014

Uppföljning från VFU och det didaktiska materialet.

Jag har haft två fältdagar efter min VFU-period. På förskolan hade de avslutat sagotemat men intresset för de egenskapande sagorna fanns fortfarande. Jag pratade med de yrkesverksamma om mitt material under fältdagarna för att få lite mer insikt över om barnen engagerat sig i de sagor som fanns uppsatta eller om det hade varit något prat om det. De satt fortfarande upphängda på barnens nivå där de ibland tittade på bilderna och hade också berättat för sina kompisar vad deras sagor handlade om. De yrkesverksamma ansåg också att mitt didaktiska material passade bra in på deras sagotema eftersom de då kommit långt in i temat. Genom att de hade arbetat ett tag med det var det också lättare för barnen att förstå vad en saga var och därför också kunna skapa en egen saga. Det jag tog till mig var att mitt didaktiska material hade varit som mest utvecklande för barnen om det arbetats med över en längre tid. Banen hade då kunnat bearbeta sina sagor i olika former som tillexempel gestaltande.

Eftersom de hade avslutat sagotemat hade de också startat ett annat fokus. Förskolan har grön flagg och deras fokus låg istället på hållbar utveckling och naturen. Därför kan jag tänka mig att det inte blivit större fokus med mitt material och deras sagor.

 Jag tyckte att det var roligt att arbeta på detta sätt med sagor och kommer i framtiden att försöka använda materialet igen. Läroplanen för förskolan tar upp att förskolan ska ha en strävan att varje barn utvecklar sitt ordförråd och förmågan till berättande och att kunna kommunicera med andra. Detta läroplansmål uppfylls då barnen, efter min VFU-period, återberättat för sina vänner vad deras sagor handlade om. Där tränar de på återberättande, att använda de ordförråd de har och kanske till och med använda nya ord samtidigt som de också kommunicerar med andra.


Kursmål som berörts:
- Kommunicera kursens innehåll med barn och yrkesverksamma.
- Planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska ett didaktiskt tematiskt arbetssätt där de estetiska arbetsformerna används för att undersöka och bearbeta olika knskapsområden.
- Utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska ett didaktiskt arbete med fokus på barns lärande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar