Det första jag gjorde var att göra mitt eget papper. Det som behövdes göras var att skapa en pappersmassa. Detta gjorde man genom att blanda pappersremsor med vatten i stora bunkar med en stavmixer.
Efter den processen tog man en ram med nät på. Den billiga versionen av detta var att ta en ram och häfta på myggnät. Denna ram stoppade man sedan ner i den stora baljan och fångade upp pappersmassa.
Sedan vände man den ned på ett tidningspapper och kunde smycka ut den genom att skriva sitt namn på med olika färger eller måla någonting på.
Detta är någonting roligt att skapa med barnen. Det är inte en stor kostnad att göra det samtidigt som de får vara med och se hur det kan gå till. Det blir så klart inte som vanligt papper men det blir ändå mer personligt när det ser hemmagjort ut.
Det andra jag skapade var en figur av papper mache. Detta gjorde vi inte på vanligt sätt då det vanligtvis går till så att man tar pappersbitar och klistrar fast det med tapetklister. Istället gjorde vi som med pappret att vi mixade vatten och pappersstrimlor. Efter det blandade vi i tapetklister och mixade med stavmixern. denna massa lade vi sedan på en tygbit som vi använde oss av för att trycka ut vattnet.
Detta blev sedan som en lerklump som man kunde göra en form av. Jag valde att hälla i blå färg i min och gjorde ett huvud.
Det här är resultatet av hur det kan bli när vi använder oss av papper mache på detta sätt. Detta torkar sedan och kan bli en rolig prydnad att ha.
Eftermiddagen bestod av att använda oss av olika former av lera. Det första momentet var att Mats Andersson lade ut 40 kg keramiklera på golvet. Vi fick därefter gå på dessa block för att känna skillnad. Anledningen till att vi gjorde detta var att vi skulle få uppleva skillnaden på fler än bara ett sätt. Vi är vana att känna skillnader med våra händer, men det är också viktigt att hela kroppen får vara med att känna hur det känns. Detta kan vara spännande för barn att göra eftersom de då får uppleva med hela kroppen. Detta går också att utveckla med att se om leran ser annorlunda ut och om de luktar på olika sätt. Per Dahlbeck och Sven Persson tar upp i Utbildningsvetenskap för förskolan att alla sinnen används för att finna kunskap i estetiken. Detta innebär att vi får intryck av någonting genom att smaka, känna, lukta, se, lyssna och röra på oss. Genom att utforska samma sak på olika sätt omvandlar vi sedan intrycken till uttryck som kan förekomma i olika former.
Detta skulle sedan ställas utomhus. Detta kan man göra med barnen då leran kommer att rinna ner i jorden igen eftersom den inte blev bränd i en ugn. Barnen får genom detta moment utforska vad som händer med leran. De behöver då kanske inte göra ett ansikte utan de kan skapa vad de vill. De kommer då sedan att upptäcka att så fort det regnar så kommer deras figurer försvinna. Där kan vi sedan skapa diskussioner om vad det är som har hänt. Vi kanske kan experimentera inomhus vad det är som händer om vi lägger leran i en bunke vatten.
Detta är några av de olika formerna vi gjorde.
Efter att vi gjort våra olika former blev vi grupperade tre och tre för att skapa ett torn.
Utifrån detta torn skulle vi individuellt fundera ut vad det var vi kunde upptäcka i tornet om vi gick in där. Utifrån vårt torn såg jag framför mig hur trollen bodde där inne som en trollgömma på dagen så att ingen skulle kunna upptäcka dem. De var egentligen snälla troll men mycket rädda för alla andra. Om du mot all förmodan lyckades ta dig in i tornet skulle de först bli rädda, men om du visade vänlighet så skulle de också vara välkomnande och bjuda in dig till gemenskapen. Detta är någonting som skulle vara roligt att göra tillsammans med barnen. Där får de först träna på hur olika former ser ut, vad är långt respektive kort? Vad är slingrigt och vad är tjockt? Där får de träning i matematik när de ska skapa någonting långt och kort. Sedan bygger de tillsammans ett torn och där får de använda sig av byggteknik vilket också kan kopplas till matematiken då de tillsammans får diskutera vilka former som ska vara vart. Efter detta får de in språk och fantasi då de får fundera ut vem det är som kan bo där inne. I detta ögonblick är det fantasin som styr och helt plötsligt har de skapat en egen saga.
Efter detta moment arbetade vi med en annan sorts lera och känslor. Vi skulle välja en arg färg och skapa en arg form. Sedan skulle vi ta en glad färg och skapa en glad form för att slutligen ta en annan färg och skapa en present till den arga formen så den kunde bli glad.
Den röda formen är den arga formen eftersom jag själv anser röd vara en arg färg. Den gula färgen är min glada färg och där gjorde jag en glad mun. Den blåa färgen använde jag mig till att skapa en present vilket blev ett hjärta eftersom alla blir glada av kärlek.
I detta moment såg jag hur olika allas tankar kan vara. Min arga form och färg blev precis likadan som en annans glada färg och form.
Jag anser själv att det här är ett bra delmoment i arbetet av känslor. Det visar också att ingenting är rätt eller fel utan att det instället handlar om den egna referensramen. Här kan barnen få en möjlighet att få utlopp för sina känslor och det ger samtidigt en öppning till diskussion om vad känslor är på barnens egna nivå. Här får de konkret skapa en känsla som vanligtvis inte går att se. Det kan göra att barnen lättare förstår hur deras egen ilska eller glädje ser ut och fungerar. Anne-Marie Körling betonar i Nu ler Vygotskij : eleverna, undervisningen och Lgr 11 att det är viktigt att förstå att alla har olika erfarenheter och att vi ska respektera varandra. Det gör att vi måste lära oss att förstå varför andra gör som de gör och därför är det viktigt att prata om känslor.
Den slutliga delen i detta lermoment var att skapa en färgcirkel.
Överlag var detta bildpass bättre än förväntat. Jag fick efter det här en bredare kunskap om olika material och detta är någonting jag definitivt vill arbeta med. Det är förstås viktigt i alla sammanhang att se till barngruppen när vi ska utforma aktiviteter vilket betyder att jag som pedagog får finslipa det så att det passar den utvalda barngruppen så bra som möjligt. Dessa två bildpass vi nu haft har gett mig oerhört mycket inspiration vilket gör att barnen också får mer i utbyte av att jag som pedagog har mer materialkännedom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar