torsdag 20 mars 2014

Tre fältdagar

Jag har nu haft tre stycken fältdagar som förberedelse till min VFU. Dessa fältdagar var till för att komma in i barngruppen (om man kommit till en ny VFU-plats) samtidigt som vi skulle titta på vad de hade för pågående tema på avdelningen så att jag utifrån detta kunde skapa ett didaktiskt material att använda mig av under min VFU-period.

Under fältdagarna fick jag reda på att deras pågående tema handlade om sagor. Barnen var då under temaarbetet uppdelade i två olika grupper som längre fram ska dramatisera en saga för varandra. Detta gör de då under hemlighet från den andra gruppen vilket gör dramatiseringen till en överraskning. Temat anser jag passa barnen bra då de var och varannan dag bjuder in alla sina kompisar och pedagoger till det stora rummet för att spela upp en teater. Här har pedagogerna satt barnen i första hand och sett utifrån deras intresse när de valde temat och hur det skulle utföras.

Under en av fältdagarna blev jag inbjuden till dockvrån av två pojkar som skulle ha en konsert för mig. Där hade de radat upp med bunkar, plastglas, skärbrädor och kastruller som de sedan slog på.



De upptäckte snabbt att det lät olika beroende på vilket föremål de slog på, men också att det berodde på om de använde en slev eller deras egna händer. De skapade snabbt en rytm ihop och de bjöd sedan in mig att spela för dem. Där tog jag tillfället i akt och använde mig av lite som vi lärt oss på workshopen i musik. Jag skapade då både snabba och långsamma rytmer och bad dem lyssna. Skulle de smyga eller skulle de hoppa runt?

Ferm Thorgersen tar upp i Musikvetenskap för förskolan att det finns olika dimensioner i musikalisk kunskap varav en av dem är strukturell musikalisk kunskap. Det betyder att barnen lär sig känna igen olika rytmer, klanger och tempo. I detta fall skapade barnen egna rytmer och fick sedan höra skillnad i hur tempo kunde påverka vilka rörelser de skulle ha.


På denna förskola är det många barn som har svenska som andraspråk där det på en fältdag visade hur mycket de arbetar med språk. Jag satt med en pojke som började bygga. Under detta tillfälle tog han två träbitar och skapade bokstaven T.



På pojkens egna initiativ börjar han sedan säga att han byggt bokstaven T och rabblade sedan sina förskolekompisars namn som började på bokstaven T. Detta gav mig mycket inspiration då han självmant hittade språket i byggleken. Där fick jag med egna ögon se att allt vi gör sedan vidareutvecklas i vardagliga sammanhang tillsammans med andra aktiviteter. Jag berättade sedan för honom att jag ville visa hans fina T för mina lärare och klasskamrater och då fick jag mer än gärna ta kort på hans verk. Hans reaktion över att jag tyckte det var fint och ville ta kort skapar också ett fortsatt engagemang för honom att fortsätta ta egna intiativ och det är en sådan pedagog jag vill vara. Jag vill inte vara en pedagog som alltid påpekar när någonting är fel, utan jag vill istället skapa positiva samtal med barnen där de istället blir uppmärksammade när någonting är bra, då skapar vi också glädje istället för ilska. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar