Det första momentet var nog det som tog längst tid vilket var korsstygn. Jag valde att leta upp ett eget motiv på internet vilket blev en svamp från Super Mario. Det finns också lättare motiv att sy om det är så att det ska användas med barnen i förskolan. När vi som pedagoger gör detta med barnen kan det vara bra att använda sig av ett korsstygnstyg som har större hål. På så vis blir det också lättare för dem att förstå principen och tycka att det är kul då det inte blir allt för svårt. Det behöver heller inte betyda att barnen behöver skapa ett motiv, utan de kan göra korsstygn utan att skapa någonting specifikt. Detta skapar en nyfikenhet och en vilja att utvecklas.
Det andra momentet jag valde att göra var ett eget sykort. Detta är någonting jag själv gjorde på förskolan och som fortfarande finns kvar än idag.
Mitt motiv blev en sol vilket är relativt enkelt att göra. Detta var inga färdiga sykort utan vi fick göra egna sykort vilket jag själv inte fick göra när jag gick på förskolan. Då fanns det redan färdiga motiv som pedagogen gav till oss barn att sy på. Detta är ett roligare sätt att använda sig av sykort på. Barnen kan då omvandla sina egna teckningar till ett sykort vilket gör det mer personligt och samtidigt mer intressant. Susanne Björkdahl Ordell och Gerd Eldholm beskriver i Lär genom textil : en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande att barnen får en större förståelse för vad det är de gör om de får en möjlighet att vara med under hela processen. Därför är det viktigt att de får sina egna personliga bilder på ett sykort.
Det tredje momentet jag hann med att göra var att sy genom ull.
Här valde jag att bara sy runt det rena färdiga motivet. Detta finns det många olika varianter och användningsområden för. Det kan vara spännande för barnen att känna hur det känns att sy igenom olika material. När vi som pedagoger ger barnen ett rätt sätt att göra saker på kan det bli ganska tråkigt i längden. Där de istället får en möjlighet att utforska olika material kan det bli mer intressant och spännande att göra. Detta kan sedan utvecklas till att testa att sy igenom andra material som till exempel löv eller folie. Här får barnen en möjlighet att utforska utan att en pedagog styr dem i hur det ska vara och inte vara.
Efter denna workshop såg jag mer möjligheter i textil som redskap. Jag som person kanske inte tycker att det är roligt, men mitt egna tyckande ska inte gå ut över barnen och deras möjligheter att utforska. Jag har efter denna workshop fått mer kunskap inom textil och kan också se att det inte är så enformigt som jag trott innan. Mitt synsätt nu är mer att textil skapar möjligheter. Så som att vi som pedagoger kan använda oss av illustrationer och dramatiseringar under ett temaarbete, kan vi också använda oss av textilen för att barnen ska få möjlighet till så mångsidig kunskap som möjligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar