tisdag 25 mars 2014

Skapandet av det didaktiska materialet

Under min VFU ska jag ha skapat ett eget didaktiskt material som jag sedan ska använda som en aktivitet med barnen. Detta skulle också kopplas till deras tema vilket i detta fallet var sagor. Jag tog ett beslut ganska fort om att jag ville få barnen att utveckla sin fantasi och bestämde mig för att skapa en sagolåda.
En vanlig skolåda fick bli grunden för min sagolåda.

Jag målade den sedan i blått och rosa som jag själv ansåg vara sprudlande och fantasirika färger.

Jag ville också skriva "Sagolåda" på den och bestämde mig för att göra detta med olika material.

Materialet blev snäckpärlor, vanliga pärlor, mjuka bollar, piprensare, ögon, kapsyler och silkesaktigt papper.

Efter att jag gjort klart den bestämde jag mig istället för att limma på mjukt tyg på sidorna som är härligt för barnen att känna på.

I lådan laminerade jag bildkort. Bilderna ordnade jag upp i olika kategorier; känslor (rosa), djur (rött), väder (orange), leksaker (brunt), aktiviteter (blått), fordon (gult) och familj (grönt).

Denna aktivitet kan jag se göras på olika sätt. Det ena sättet är att jag som pedagog lägger upp bilderna så att barnen kan se dem för att sedan få välja ut vilka bilder de vill ha i sagan. Utefter detta ska de utifrån de valda bilderna få skapa en saga tillsammans. Detta utmanar deras fantasi, samarbetsförmåga och språk. För att koppla in matte i aktiviteten kan den försvåras genom att lägga korten upp och ned i de olika färgkoderna. Utefter detta kan jag som pedagog be dem ta ett kort i en vald färg vilket också gör att bilderna blir slumpmässiga. Matten kommer in i detta då jag som pedagog medvetet använder mig av benämning av färg och form. Här får de då en förståelse för vad en kvadrat är. Detta blir då också en större utmaning i deras fantasi och sagoskapande då bilderna blir slumpmässiga. 

För att koppla estetiken i detta får de också efter sagoskapandet också måla bilder till sagan så att det blir en helhet. 

Inspirationen till detta har kommit från de olika workshops vi haft där vi diskuterat barnens roll i skapande, att engagemanget blir större då de får vara med från början. Barnen får här skapa en saga från början och måla bilderna till. De får då en känsla av att det är deras. 

Jag och min handledare diskuterade att göra samma aktivitet med två olika grupper av barn då slutresultatet och processen kan se olika ut. 

Jag ser fram emot att se barnens reaktioner och hur de tampas med denna aktivitet. 

Kursmål som berörts:
- Utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska ett didaktiskt arbete med fokus på barns lärande.
- Planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska ett didaktiskt tematiskt arbetssätt där de estetiska arbetsformerna används för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar